Elektronikus Alvállalkozói Nyilvántartás

e-Fedezetkezelő

Jelenleg az építésügyben egy kötelezően elektronikus formában előírt elektronikus nyilvántartás létezik – az alvállalkozói nyilvántartás az építtetői fedezetkezelés hatálya alá eső építőipari kivitelezési tevékenységek esetében. Ezt a szoftvert a Belügyminisztérium megbízásából 2009-2010-ben cégünk fejlesztette ki.

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet bevezette a „Fedezetkezelő” intézményét az építőipari körbetartozások megszüntetésének céljából. A módosítás lényege, hogy az építtető már a munkálatok megkezdése előtt elhelyezi a kivitelezés ellenértékének megfelelő fedezetet a Fedezetkezelőnél, amely ebből az összegből fizeti ki később az építési műszaki ellenőr által leigazolt fővállalkozói, illetve egyes esetekben az alvállalkozói számlákat. Ennek a nyilvántartási hátterét valósítja meg az e-Fedezetkezelő rendszer.

Mit biztosít?

 • Vállalkozói szerződéses kapcsolatok (alvállalkozói fa struktúra) nyilvántartása.
 • Alvállalkozói védelmet, mely a rendezetlen kifizetések nyilvántartásán keresztül, a fedezetkezelő általi tényleges rendezésében nyilvánul meg - az ehhez szükséges adminisztratív és nyilvántartási feltételek megléte esetén.
 • Szerződéses adatok nyilvántartása, mely kizárólag a fedezetkezelői program működéséhez szükséges adatkörökre terjed ki.
 • Visszatartott, illetve rendezett összegek nyilvántartása.
 • Vitatási állapotok és a vitatott összegek nyilvántartását.

Jellemzői:

 • Szigorú jogosultság kezelés jellemzi az e-Fedezetkezelő programot, mindenki a hierarchiában való elhelyezkedése alapján, vagy a feladatkörének megfelelően adminisztrálhatja az adatokat.
 • Szigorú folyamat vezérlés jellemzi az e-Fedezetkezelő programot, az egyes feladatok csak az előző lépések befejezését követően végezhetők, vagyis minden résztvevőnek időben el kell végeznie az adminisztrálást annak érdekében, hogy ne hátráltassa a teljes folyamatot.


FEDEZETKEZELÉS, MINT BANKI SZOLGÁLTATÁS

A kormányrendelet alapján az építtetői fedezetkezelői feladatokat a Magyar Államkincstár vagy fizetési számla vezetésére jogosult pénzforgalmi szolgáltató láthatja el. Bármely bank végezheti ezt a tevékenységet, azonban annak megkezdéséhez a bankoknak rendelkezniük kell a kormányrendelet által előírt technikai háttérrel és a tevékenység megkezdéséhez szükséges dokumentációval is. A pénzintézetek számára a nyilvántartást végző program rendszert - a kormányrendelet alapján - az építésügyi szabályozásért és építéshatósági ügyekért felelős miniszter biztosítja.
Az informatikai háttér- és informatikai támogatás szolgáltatást a NetAid Kft. igény esetén biztosítja a bankok számára.


NetAid Kft. által nyújtott megoldások:

 • Igény esetén IT infrastruktúra bérlet biztosítása és üzemeltetése a pénzintézet saját fedezetkezelői rendszere számára.
 • Fedezetkezelői rendszer telepítése, alap adatok feltöltése.
 • Felső szintű adminisztráció és támogatás elvégzése.
 • Fedezetkezelő ügyintézői segítségnyújtás, támogatás.
 • Szükség esetén segítségnyújtás és támogatás a vállalkozók számára.

Amennyiben további, részletes információt szeretne kapni, készséggel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken.

 

tmp2.jpg

Amennyiben bármi kérdés merül fel a fedezetkezelői megoldásainkkal kapcsolatosan az alábbi elérhetőségeken készséggel állunk rendelkezésére.

Tel: 06-27-642-686

E-mail: info [kukac] netaid [pont] hu